“Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, wil dat het budget voor de EU wordt verdubbeld. “We hebben jaarlijks 280 miljard euro nodig in plaats van 140 miljard”, zegt hij in een interview met Duitse regionale kranten.”

Het voorstel van Antonio Tajani om het EU budget te verdubbelen is bizar en vooral onnodig. De EU moet juist leren veel kritischer naar haar uitgavepatroon te kijken. Nu geldt het beschikbare budget als uitgangspunt, met als perverse prikkel om het beschikbare budget ook volledig uit te geven. Hierdoor wordt te veel geld verspilt aan politieke paradepaadjes. Natuurlijk moet er voldoende budget zijn op Europees niveau, maar er worden nu geen tot zeer weinig prioriteiten gesteld. Daarom stel ik een Europese zalmnorm voor; de inkomsten mogen niet langer de uitgaven bepalen.

Niet standaard extra budget voor de EU, maar een kritische zelfreflectie. Er moeten prioriteiten worden gesteld en keuzes worden gemaakt. Als er meer geld wordt uitgegeven aan de ene kant, zal er ergens anders op moeten worden bezuinigd. Laten we in het EP starten met het schrappen van zinloze uitgaven zoals gratis treinkaartjes, het bouwen van een Europees museum en extra budget voor het verzenden van kerstkaarten. Door de juiste prioriteiten kunnen we al heel veel meer zinnige dingen doen binnen het huidige budget, dan is een drastische verhoging helemaal niet nodig.