Geweldig nieuws! Eindelijk is er een akkoord bereikt over oneerlijke handelspraktijken in de landbouw. Samen met de Raad van Ministers, de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn we het vandaag eens geworden over nieuwe wetgeving die deze oneerlijke handelspraktijken aanpakt.

Ik ben heel blij dat we na zoveel jaren discussie nu een akkoord hebben bereikt. Mijn grootste zorg was dat deze wetgeving weer uitgesteld werd en door onze vingers zou glippen. Na de Europese verkiezingen op 23 mei zijn de kaarten namelijk weer opnieuw geschud. Dan hadden we weer opnieuw moeten beginnen.

Concreet gaat deze wetgeving dus over de verbetering van de positie van de boer en tuinder in de voedselketen. Als primaire producent en leverancier is de boer of tuinder meestal de kleinere partij tegenover grote inkopers, zoals supermarkten.

De relatie tussen die partijen is vaak niet in balans. Grotere partijen hebben een betere machtspositie en staan sterker tijdens onderhandelingen. Hierdoor worden boeren en tuinders te vaak de dupe van oneerlijke handelspraktijken, die tot nu toe nog niet aangepakt konden worden. Dan gaat het bijvoorbeeld over betalingen aan leveranciers buiten de gestelde betalingstermijn of contractvoorwaarden die zomaar gewijzigd worden terwijl een contract nog loopt.

Een gelijk speelveld is cruciaal voor eerlijke handel. Het is dus hoog tijd dat we de onderhandelingspositie van boer en tuinder versterken en de machtsbalans tussen partijen in de voedselketen gelijk trekken. Zodat inkopers geen misbruik meer kunnen maken van boer en tuinder. Daar zorgt deze wetgeving voor. Een gelijke machtsbalans voor eerlijke handel.