VVD-Europarlementariër Jan Huitema: “De varkenssector leeft in angst dat de Afrikaanse varkenspest ook in Nederland zal uitbreken bij wilde dieren, net als in België. Het is een enorme zorg voor boeren of ze hun vleesproduct dan nog wel kwijt kunnen, ook al is het veilig. Ik zet me ervoor in om de export van varkensproducten bij een eventuele uitbraak veilig te stellen. Ik wil hetzelfde beleid voor de uitbraak van vogelgriep, waarbij landen buiten de Europese Unie onze varkensproducten nog gewoon accepteren zolang de ziekte zich alleen manifesteert bij wilde dieren.”

In 2014 werden de eerste gevallen van Afrikaanse varkenspest aangetroffen in het oosten van Europa. Vorig jaar werd de varkenspest voor het eerst aangetroffen in het zuiden van België bij een wild zwijn. Verschillende landen buiten de Europese markt wilden de varkensproducten uit België hierdoor niet meer accepteren. De varkensproducten uit landen die getroffen zijn door de Varkenspest blijven daardoor binnen Europa, wat de varkensprijzen voor Europese varkenshouders doet dalen. VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie om te zorgen dat lidstaten waarin enkel wilde dieren besmet zijn, niet onterecht beperkt worden in de export naar landen buiten de EU.

VVD-Europarlementariër Jan Huitema: “Het is onzin dat gelijk alle export naar derde landen geblokkeerd wordt wanneer er alleen bij wilde dieren varkenspest wordt aangetroffen. Boeren worden hier vervolgens de dupe van. Niet alleen is het belangrijk dat we dit voor mogelijke toekomstige uitbraken goed regelen, maar ook moeten landen zoals België gewoon weer naar derde landen kunnen exporteren.”

De schriftelijke vraag vindt u hier.

Voor meer informatie kunt u bellen naar:

  • Jan Huitema: +31 (0) 6 55857899
  • Kantoor Huitema +32 (0) 228 45131