Persbericht: Huitema krijgt steun voor bordeskeuring en Schengen voor varkens

De landbouwcommissie van het Europees Parlement steunt de voorstellen van VVD-Europarlementariër Jan Huitema om zogenaamde bordeskeuringen en een ‘Schengen voor varkens’ mogelijk te maken binnen de Europese diertransportwetgeving.

 Ondanks een aantal succesvolle pilots van de NVWA is het toepassen van de bordeskeuring nog steeds niet toegestaan, omdat deze niet volledig aan de Europese richtlijnen voor exportkeuringen voldoet. Dit tot grote teleurstelling van Nederlandse exporteurs, omdat deze alternatieve methode veel voordelen biedt, waaronder een verbetering van het dierenwelzijn omdat de dieren niet meer onnodig hoeven worden uit- en ingeladen voor de keuring. Een amendement van Europarlementariër Jan Huitema om de Europese Commissie op te roepen de bordeskeuring en andere alternatieve keuringsmethodes toe te staan, is in de landbouwcommissie aangenomen.

 Ook steunde de landbouwcommissie Huitema’s voorstel om een ‘Schengen voor varkens’ mogelijk te maken. Bij een transport van varkens uit Nederland naar een Duitse slachterij, keurt een Nederlandse dierenarts de varkens een keer en daarna moet een Duitse dierenarts dezelfde varkens nog een keer keuren. Als deze dubbele keuring komt te vervallen wordt het aantrekkelijker om niet alleen Nederlandse slachterijen te gebruiken maar ook de Duitse. Dit kan de duur van het diertransport verkorten, omdat in sommige gevallen een Duits slachthuis dichterbij is dan een Nederlandse. Visa versa geldt dit ook voor de Duitse varkens en voor andere landen.

 VVD-Europarlementariër Jan Huitema: “In Den Haag is meermaals gesproken over een Schengen voor varkens en zijn er in Nederland succesvolle pilots uitgevoerd met de bordeskeuring. Beide om stress bij de dieren te verminderen. Europese wetgeving staat dit echter nog niet toe. Ik ben blij met de steun van mijn collega’s uit Brussel om de wetgeving voor deze veelbelovende initiatieven aan te passen.”

 Voor meer informatie kunt u bellen naar:

·         Jan Huitema: +31 (0) 6 55857899
·         Kantoor Huitema +32 (0) 228 45131